Saturday, January 14, 2012

Alkisah Ceritera "Sunat"

Salam,
Baharu sahaja tadi terbaca status mukabuku ibu saudara yang juga merupakan seorang pengetua di selatan tanahair. Tertarik kerana aku juga turut menghadapi situasi sama tahun lalu menyebabkan aku menulis satu komen yang panjang berjela di statusnya. Lantas akhirnya membawa aku ke sini untuk berkongsi cerita tentang itu..
Tahun lepas, ketika kisah ini baharu sahaja berlaku, aku lantas menceritakannya pada salah seorang sahabat seperguruan. Sedang dikala itu ada seorang guru lelaki lain turut memasang telinga, lantas berkata dalam dialek terengganu "oloh azizah, mende dalam seluor gitu pun ye nok care" yang bermaksud: alah azizah, benda dalam seluar macam tu pun nak ambil tahu.

Sebenarnya bukan masalah sunat tu yang menjadikan aku berminat ke pljr ini. Bukan hal kemaluan dia yang ingin aku ambil tahu.

Yang pertamanya: aku ingin dia faham kepentingan tuntutan agama. kenapa perlunya bersunat. Atas sebab kebersihan dan bersabit kepada bab ibadah iatu solat dia nantinya. (Secara ringkasnya)

Yang keduanya: Pelajar itu merupakan seorg pelajar yang kecil sahaja tubuhnya. baik perwatakannya. tak banyak bercakap. lebih banyak senyum sahaja walaupun diperli rakan kerana belum bersunat. Jadi niatku, ingin aku tingkatkan tahap keyakinan dirinya. Sengaja aku cabar dia dan minta dia berjanji untuk bersunat lebih sebagai galakkan dan motivasi sebenarnya.

Yang ketiganya: Aku berhajat untuk merubah persepsi pljr (org) terhadap sesuatu perkara yang dianggap negatif supaya melihatnya dari perpesktif yang lebih positif. Ketika aku meminta pljr itu untuk berjanji supaya bersunat ketika itu hanya di kalangan pljr lelaki sahaja yang tahu. Kebanyakkan mentertawakan pljr itu, memerli dan mengejek merupakan satu lumrah bagi remaja seusia mereka. Tetapi perkara itu kini menjadi satu kisah yang berkahir dengan cerita kejayan dan kebanggan kerana dalam kelas minggu lepas semua rakan-rakan pljr itu sama-sama bertepuk tangan sebagai satu ucapan tahniah buat dia yang akhirnya berjaya mengatasi ketakutan dan memberanikan diri untuk bersunat.

It really is a small thing for some, but for me a small thing actually leads to many important things that might be invisible for some but if u look closely and if u care enough who knows it might enormously give an impact to someone. As i've read before in one of  those many series of "Chicken Soup For The Souls" that a small pat behind someone's back might safe him/her or change his/her future. Especially if that pat was given full of love and care.
Biarlah orang nak kata saya ni kepohci ke penyibuk ke but actually i do what i do because i care, deeply. Hopefully everyone will look at things positively. Whether the glass is half empty or half full, it is up to u to judge it.

Yang Penting aku buat ikhlas:

 LIllahi Taala

No comments: